zorgvuldig verbouwen; levensloopbestendige aanbouw

Goede verbinding met de bestaande woning

Bij Architectenbureau Bloemen kun je voor luxe nieuwbouw, maar ook voor verbouwingen terecht. Deze pakken wij niet minder zorgvuldig aan dan nieuwbouwwoningen. Zorgvuldigheid en ervaring waren ook in dit voorbeeld van groot belang. De ontwerpopgave bestond uit het geschikt en levensloopbestendig maken van een bestaande woning voor een minder valide bewoonster. Dit maakte dat er speciale eisen golden ten aanzien van gebruik. Toch hebben het esthetisch aspect niet uit het oog verloren. Dit voorbeeld bewijst dat dit ook in dergelijke speciale gevallen mogelijk is. Dat is zorgvuldig verbouwen

Architectenbureau Bloemen - Strak gedetailleerd houten aanbouw
kubistische aanbouw in strak Western Red Cedar

Op de begane grond diende plaats gemaakt te worden voor een slaapvertrek, kleedkamer en badkamer. De toegang naar de nieuwe ruimtes moesten vooral ruim uitgevoerd worden. Daarnaast hebben we extra aandacht besteed aan de plaatsing van deze toegang. Door dit slim aan te pakken voelt de toegang als vanzelf privé aan. Een achteloze bezoeker zal daardoor niet per ongeluk in de slaapkamer belanden. Dit maakt een aantal binnendeuren overbodig. En dat is voor een rolstoel gebruiker wel zo prettig.


Zorgvuldig verbouwn , bouwfysica van speciaal belang

Rolstoel gebruikers zijn helaas noodgedwongen wat minder actief. Dit was voor het te ontwerpen binnenklimaat belangrijk. Om toch comfortabel te zijn moet de binnentemperatuur voor deze opdrachtgever relatief hoog zijn. ook snelle temperatuur wisselingen zijn vervelend. Goede isolatie en een zoveel mogelijk neutraal binnenklimaat waren voor het ontwerp dus belangrijk. Het platte dak en de binnenspouwbladen zijn daarom van beton gemaakt. Dit voorkomt snelle temperatuur wisselingen binnen bij weersveranderingen. Met dezelfde reden is ook witte dakbedekking toegepast. Warmtestraling van de zon wordt zoveel mogelijk weerkaatst. De aanbouw is in het geheel voorzien van vloer verwarming en ingebouwde zonwering. Zorgvuldig verbouwen dus, niet alleen in esthetische zin.

Ruimtelijk aspect

Ondanks de aandacht voor bovengenoemde speciale wensen/eisen blijft het ruimtelijke ontwerp een belangrijk aspect. De gerealiseerde aanbouw bestaat uit een nauwkeurig vormgegeven houten kubus met daaromheen een strakke baksteenmuur. De gevelopeningen verschillen in grootte en de plaats van de openingen zijn nauwkeurig gekozen. De baksteenmuur die de kubus omhelst, onttrekt een buitenpatio met jacuzzi aan het zicht. De combinatie van natuurlijk vergrijzend hout en zorgvuldig gekozen bakstenen oogt smaakvol, rustig en natuurlijk.

Contact

Misschien kan ook jouw woning met een zorgvuldig ontworpen verbouwing weer aan jouw actuele wensen en eisen voldoen. Ook wanneer de eisen en wensen van specialistische aard zijn hoeft dat een fraai en waardevol resultaat niet in de weg te staan. Neemt u contact op met een van onze architecten of bezoek ons op ons kantoor.